Kontakt: +45 50540204

Du ved sikkert, at Lima er hovedstaden i Peru, og du har sikkert også hørt om det store Inkarige og om landets absolut mest populære seværdighed; Machu Picchu.

Men Peru er så meget mere end det! Det store sydamerikanske land er i sandhed mangfoldighedernes land, fuld af kultur og historie og med nogle bjergtagende landskaber som ramme. Og graver du bare lidt dybere ned, opdager du facts, du ikke troede fandtes.

Her har du 10 facts om Peru, du sikkert ikke kendte til. Læn dig tilbage og lær mere om bl.a. gule underbukser, lilla majs, jerky og helt særlige delfiner!

  1. En ældgammel kartoffel!

Kartoflen stammer oprindeligt fra Peru, og der findes mere end 4.000 forskellige kartoffelsorter, der kommer i alle størrelser, former og farver. Kartoflen har været dyrket i Andesbjergene et sted mellem 3-7.000 år. Besøg et af de lokale markeder i Peru, og bliv overvældet af udvalget.

  1. 2/3 af Peru dækket af regnskov og jungle

Takket være sine store jungleområder og sine 90 forskellige mikroklimaer er Peru hjem til mere end 70 % af alle jordens dyrearter – hvilket placerer landet på listen blandt verdens de 10 mest biologisk mangfoldige lande. Peru huser 25.000 plantearter (10 % af det samlede antal på jorden) og tæt på 5.000 fiske- og dyrearter. Landet ligger nr. 1, når det kommer til forskellige fiskearter (2.000 arter, eller 10 % af det samlede antal i verden), nr. 2, når det kommer til fuglarter (1.736 arter) og nr. 3, når det kommer til padder og pattedyr (henholdsvis 332 og 460 arter).
Peru har desuden hele 1.625 forskellige orkideer – hvoraf de 425 kan findes vilde i området omkring Machu Picchu. Inkaterra Hotel ved Machu Picchu har Sydamerikas største private samling med 500 forskellige slags orkideer.

For nylig satte Manu Nationalpark i det sydøstlige Peru rekorden for den største biologiske mangfoldighed, efter at man havde fundet mere end 1.000 fuglearter, 1.200 sommerfugle og 287 reptilarter i parken.
Et godt råd til dig, der skal besøge Amazonas: glem ikke kameraet! Der vil være nok at fotografere!

  1. Tre officielle sprog

I Peru er der 3 officielle sprog: spansk, quechua og aymara. I Amazonas regner man dog med, at der tales 13 forskellige sprog mere. Både quechua og aymara stammer fra gamle inkasprog. I dag taler omkring 84 % af peruvianerne spansk, 13 % taler quechua, mens kun 1,7 % taler Aymara.

  1. Nye underbukser som nytårsgave

I Peru er det en tradition at give venner og familie nye underbukser nytårsaften. Alt efter hvad du ønsker for modtageren i det kommende år, vælger du mellem forskellige farver: gule underbukser skulle bringe held, grønne underbukser penge, røde underbukser kærlighed og hvide underbukser menes at bringe sundhed og frugtbarhed.

  1. Amerikas ældste by Peru gule held og lykke underbukser.

Byen Caral, der ligger få timers kørsel nordpå fra Lima, kan dateres 5.000 år tilbage og menes derfor at være den ældste by i hele Amerika.

  1. Verdens dybeste kløft

Med sin dybde på 3.535 meter, anses Cotahuasi kløften i Arequipa som verdens dybeste kløft – faktisk er den dobbelt så dyb som Grand Canyon i USA.

  1. Majs, majs, majs!

Det er ikke kun på kartoffelfeltet, at Peru kan bryste sig af en stor mangfoldighed. Faktisk dyrker man i landet mere end 55 majssorter, som du kan få i alverdens farver som f.eks. gul, lilla, sort og hvid.

  1. Ét quechua låneord i engelsk

Det eneste quechua ord, formentlig, som engelsk har taget til sig er charqui (tørret lamakød), som i dag kendes bedre som ”jerky”… og oftest er af oksekød i stedet for lamakød!

  1. Søger du en shaman?Amazon Lyserød floddelfin

Peru har verdens næststørste antal shamaner – kun overgået af Indien.

  1. Lyserøde delfiner findes virkelig!

Det som man engang troede hørte til legenderne, har vist sig faktisk at være sandt: lyserøde delfiner findes rent faktisk! De lever i Amazon- og Orinocofloderne, og officielt kaldes de for den lyserøde floddelfin. Desværre er den truet, bl.a. på grund af overfiskeri og forurening.

Det var altså 10 interessante facts om Peru – fra gule underbukser, til lamajerky, shamaner og lyserøde delfiner! Der er i hvert fald ingen, der skal komme og sige, at Peru er kedeligt! Overvejer du at rejse til landet med disse særegenheder, så tjek Kondor Rejsers spændende rejseprogrammer ud lige her: https://kondorrejser.dk/