Kontakt: +45 50540204

Dyreliv i Ballestas øerne
Har du hørt om Galápagosøerne? Hvad med Ballestasøerne? Disse små øer, blot et par kilometer fra Paracas National Reserve, er hjemsted for et af de mest forskelligartede og unikke levesteder på jorden samt nogle af de mest fantastiske klippeformationer der findes i havene. Trods det er Ballestasøerne stadig stort set ukendte.

De mangfoldige og unikke Ballestasøer er et must-see for alle med interesse for natur. Med sit eksotiske havliv og fauna, er denne øgruppe hjemsted for tusindvis af arter, der lever i harmoni med hinanden og hvor mange ikke findes andre steder på jorden.

For at du kan udforske disse magiske øer, vil vores båd sætte sejl 20 kilometer fra de peruvianske kystlinjer. Og du må hellere forberede dig, for det der venter dig, kan overraske selv den mest uimponerede rejsende…

El Candelabro (Kandelaberen) i Ballestas Peru

El Candelabro (Kandelaberen)

Vi er ved at begive os ud på en af de mest interessante rejser, du nogensinde vil opleve. Vores bådtur vil bringe os helt tæt på et glimt ind i Perus antikke fortid, hvor folk tegnede utrolige aftegninger. Efter at være gået ombord på vores båd og have sejlet lidt væk fra land, vil vi ankomme til El Candelabro. Kandelaberen, som det betyder på dansk, er en geoglyf i kolossal størrelse tegnet på ørkenbunden i Paracas National Reserve og er blevet anerkendt som nationens kulturarv.

Den enorme tegning måler 170 meter i højden og har en gennemsnitlig dybde på 1,2 meter. Selvom ingen kender dens oprindelse eller betydning, menes den at være relateret til Nazca kulturen.

Kandelaberen viser en række værdier, symboler og overbevisninger, der hovedsagelig manifesterer sig i beboerne i San Andrés, Pisco og Paracas, som anerkender denne figur som deres egen. Af samme grund findes der en anden teori, som mener at denne store geoglyf, som er synlig på flere kilometers afstand, kan have tjent som et vigtigt vartegn for sejlere før i tiden. Det siges, at den er baseret på stjernebilledet Sydkorset og ledte dem hjem, når de var på havet.

Øerne

Vi når snart vores destination! Ballestasøerne består af San Gallán, La Vieja (eller «den gamle kvinde»), Santa Rosa og Valdivia. Klippeformationer er blevet dannet naturligt gennem flere millioner år, ved at havet har eroderet og slidt på forskellige dele af klipperne.

Den besynderlige og varierede geologi i Paracas er en varig kilde til nysgerrighed. Der findes sågar klipper som er mere end 600 millioner år gamle! Disse unikke sedimenter forekommer også ved siden af aflejringer fra havet, som er fra tidligere i tertiærtiden (30 millioner år siden).

Guano (havfugle afføring)

Når du ankommer til øerne, vil du se det tykke hvide lag af guano der har ophobet sig på grund af øernes store havfuglebestand. Det dækker alt på en lidt utiltalende men samtidig smuk måde!

Guano (havfugleafføring) blev som guld for den peruvianske gødningsindustri i begyndelsen af det 19. århundrede og var den største økonomiske drivkraft for Peru i den tid.

Peru udnyttede den nye gødning fuldt ud i 1845 og 1866, og på blot et par år var guanoen Perus største økonomiske drivkraft. Årene blev kendt som «Guanoens tidsalder». Den peruvianske regering blev rig og lavede optimistisk forskellige investeringer, men da der ikke længere var megen efterspørgsel, førte det landet ind i en forfærdelig finanskrise.

I dag anvendes og eksporteres guano fortsat som gødning, men det er ikke længere den økonomiske drivkraft det var engang.

Humboldtstrømmen

Lugten på øerne vil nok overraske dig. Men det er også værd at tænke over, hvorfor egentlig der er så meget dyreliv på lige disse øer. Svaret ligger hos en af jordens vigtigste havstrømme – Humboldtstrømmen! Denne store vandmasse regulerer klimaet ved Peru og Chiles kyster, og er årsag til ørkener som Atacama og den peruvianske kyst. Den påvirker også vejrforhold som «El Niño». Helt overordnet har denne kraftfulde strøm en enorm indvirkning på vores miljø!

Humboldtstrømmen flyder gennem Sydamerika fra syd til nord. Den tager koldt vand op fra havbunden og fører utallige plankton fra klipper og øernes kyster med tilbage. Dette tiltrækker fisk, der lever af plankton, som igen tiltrækker rovdyr som fugle eller søløver, som vi ser på vores tur rundt om Ballestasøerne.

Og der er grund til at vi skriver ”vores tur rundt om Ballestasøerne”. Øerne er nemlig fredede, så det er forbudt at betræde dem – så vi holder os på vores båd og lader os fascinere af øernes utrolige mangfoldighed, hvad dyreliv angår, fra afstand.

Humboldtstrømmen Ballestas
Humboldtpingvin ballestas ørner Peru
ballestas øerner Pelikan

Dyrelivet

Ballestasøerne er hjemsted for nogle af de største kolonier i Sydamerika. Du vil nok blive betaget af at se tusindvis af søløver ligge på øerne. Deres ulvekobbelagtige brøl skaber en effekt som et 360-graders kor, og det er så smukt! Nogle af søløverne nærmest poserer for os, når vi tager billeder (det kunne det i hvert fald godt ligne), mens andre ignorerer os fuldstændigt.

Fuglene, der flyver omkring os og som befinder sig på øerne, er også utrolige. Der er en konstant strøm af dem, alle i forskellige størrelser, fra små til store. Nogle gange er det endda muligt at se kondorer.

For bedre at observere og ikke forstyrre dyrene, er motorerne i båden slukket. Det er netop i det øjeblik, når båden er stille og gynger blidt i bølgerne, at du føler dig omgivet af en endeløs flok fugle, såsom pelikaner, guanay guano fugle, blåfodede suler og måger. Udover fuglene kan du opleve andre arter, pelssæler, søløver og andre pattedyr. Helt utroligt!

mest nysgerrige dyr, du kan opleve på Ballestasøerne, er uden tvivl den unikke Humboldtpingvin. De fleste har sandsynligvis ikke set dem, undtagen i zoologiske haver og naturreservater, men du vil kunne se dem leve vildt i denne region. Disse små vandfugle danner kolonier på øerne og migrerer aldrig. De findes derfor kun i Peru.

Udflugten til Ballestasøerne er en enestående oplevelse. Det er ikke tilladt for turister at gå på land, så din oplevelse vil være begrænset til sejle rundt og observere. Men bare rolig! Bådene kommer så tæt som muligt, så du får et helt uforglemmeligt indblik i øernes utrolige mangfoldighed.

Den to timer lange tur giver nok tid til at komme rundt i nationalparken og tage masser af billeder. Når du er færdig med turen, vil dit eventyr fortsætte med et andet fantastisk naturligt vidunder eller en antik ruin, afhængigt af hvad der er på din rejseplan!