Kontakt: +45 50540204

Hvis du planlægger en rejse til Peru, har du sikkert sat dig ind i, hvilke steder du skal besøge, og hvilke ting, du skal se for at få en fantastisk rejseoplevelse. Men! Har du også tænkt over, hvad du ikke skal gøre for at få det bedste ud af din Peru-rejse? Hvis ikke, så læs med her for at finde ud af hvilke ”don’ts”, der gælder, når du rejser i Peru.

I Peru skal du undgå at drikke postevand1. Tro ikke at vandet i hanen er som derhjemme

Man kan nemt tage for let på det med at passe på sit helbred, når man rejser. Men faktisk kan det ofte betale sig til i det mindste at tage nogle basale forholdsregler.

I Peru bør du for eksempel undgå at drikke vand direkte fra hanen. Køb i stedet vand på flaske, der sælges næsten overalt. Det koster alligevel ikke mange soles. Undgå også isterninger på restauranter og barer.

2. Fald ikke for gadens velduftende fristelser

Du kender det sikkert godt fra rejser til andre fjerne lande. Du går ned ad gaden og passerer en lille undselig bod, hvor der bliver solgt grillet Gademad i Perukød på spyd, lækre kødboller i en liflig sovs, små indbagte pirogger eller hvad det nu kan være.
Sagen er at det dufter fantastisk, det er rævebilligt, og kan det overhovedet blive mere autentisk at sidde på den lille, okay, ikke så rene, plastikskammel, sammen med de lokale og spise på rigtig lokal manér?

Nej, sikkert ikke. Men! Tag mit råd: nøjes med at indsnuse duftene, nyd stemningen og gem appetitten til du kommer til en rigtig restaurant. Lad det blive ved det. Risikoen for at du bliver syg efter at have spist mad fra et gadekøkken er bare for stor. Og er du først syg, er de næste dage på rejsen totalt ødelagt! Og du er jo ikke rejst så langt for at bruge flere dage på at være syg og dårlig.
For øvrigt bør du, selv på rigtige restauranter undgå at spise rå salat og rå grøntsager. Hold dig til mad, der er kogt, stegt eller bagt. Specielt i starten af din rejse. Din mave er totalt på udebane i Peru, bakterierne er anderledes end herhjemme, og det kan godt gøre maven lidt sjov. Overvej om du vil tage mælkesyrebakterier i tabletform præventivt allerede hjemmefra nogle dage før afrejsen, for at gøre hvad du kan for at undgå at få problemer med maven under rejsen.

3. Rejs ikke med billige busselskaber eller tvivlsomt udseende taxier

Trafikulykker er desværre ikke et særsyn i Peru, et land hvor mange bilister og chauffører kører ikke så lidt uforsigtigt – og så er der de til tider dårlige vejforhold. En god tommelfingerregel er at vælge et af de bedste busselskaber, som også er de sikreste, som f.eks. Cruz del Sur. Betal hellere lidt ekstra for busbilletten, og styr langt udenom de billige busselskaber og deres tvivlsomme chauffører.
Skal du med taxi, så bed personalet i hotelreceptionen om at ringe efter én for dig. Hvis du er ude i byen, så gå efter en vogn, der ser ny ud og som er i god stand og med et tydeligt taxiskilt på taget. Undgå derimod altid ”taxier” uden skilt (altså pirattaxier) for ikke at tale om gamle og bulede vogne.

4. Tag ikke for let på det med højdesyge

Højdesyge skal tages alvorligtEr turen kommet til en af de mere højtliggende destinationer, f.eks. Colca Canyon, Titicaca-søen eller Cusco, og oplever du hovedpine, træthed, kvalme, svimmelhed eller problemer med at sove, så er der stor risiko for at du lider af højdesyge.
Informér straks din guide, hotelpersonalet, e.lign., så du kan blive behandlet. Ofte er lidt ekstra ilt fra en iltflaske nok til at få dig på højkant igen.
Alternativt kan man tage piller mod højdesyge. Klik her for at læse mere om højdesyge og hvad du kan gøre for at undgå det.

5. Træd ikke de lokale over tæerne

Nogle turister har, bevidst eller ej, virkelig talent for træde de lokale over tæerne. Det kunne være ved at insistere på at tale engelsk med en lokal, der tydeligvis kun taler spansk, eller det kunne være pga. en arrogant eller irriterende attitude. Er der noget du er utilfreds med i Peru – om det er menneskene, maden, transporten, eller hvad det måtte være – så enten hold det for dig selv, eller udtryk dig på en fornuftig måde, gerne i en munter tone. Negativitet og sure miner kommer du ikke langt med.
Tager du billeder i Peru, så vis hensyn til folk omkring dig.

6. Glem ikke drikkepengene

Vi i Danmark er jo så heldige – selvom vi ofte tager det for givet – at leve i et velfærdsGlem ikke drikkepengene, når du rejser i Perusamfund, med gode arbejdsforhold og relativt høje minimumslønninger. Dette er ikke tilfældet i Peru. I Peru tjener mange af dem, du på din rejse kommer i kontakt med, ikke ret meget. Det gælder tjenere, hotelpiccoloer, skopudsere, etc. og i mindre grad din guide. En klassisk danskerfejl er at glemme at give drikkepenge. Det er sikkert ikke i ond mening – men husk det nu. Det er god stil. En god tommelfingerregel er at give drikkepenge svarende til 10 % af hvad en service koster.

7. Vær ikke for sparsommelig, når det kommer til mad

Prisniveauet er langt lavere i Peru, end vi er vant til fra vores breddegrader, og man kan spise godt meget billigere end herhjemme. Mange billige restauranter rundt om i Peru serverer lækker og velsmagende mad. Noget af det billigste, jeg har spist, var en frokostmenu bestående af en suppe til forret og et stykke kylling med ris og et glas ’chicha morrada’ (gæret drik af lilla majs) – til den nette pris af 12 danske kroner… alt inklusive!Peru byder på store kulinariske oplevelserHvem kan ikke stå for sådan et t

ilbud? Det er da fantastisk at kunne spise ude til billig en penge.
Men! Begræns dig ikke kun til de billige restauranter, for ofrer du bare nogle få soles mere i ny og næ på en dyr restaurant (som stadig er helt vildt billig sammenlignet med de dyre restauranter herhjemme!) – så vil du blive blæst bagover!
Klassiske retter som ceviche, causa eller marsvin når en helt anden standard på en god restaurant.

Derfor, luk munden på din indre Joakim von And, i det mindste en gang eller to i løbet af din rejse i Peru, f.eks. i Lima og i Cusco, og benyt dig af chancen for at komme på luksusrestaurant for kun 300 kr. (det var i hvert fald, hvad jeg betalte på en af Limas bedste restauranter, sidst jeg var i byen).

Vidste du i øvrigt at Peru for 6. gang i træk siden 2012 har vundet World Travel Awards’ pris for Verdens Bedste Kulinariske Destination? Det er ikke mindst takket være den bølge, der kaldes Novo Andean Cuisine, en madtrend, der har revolutioneret det klassiske peruvianske køkken og gjort det verdenskendt ved at servere traditionelle retter med et twist. Læs mere om det her.

8. Vær ikke bange for at prutte om prisen

Vær ikke bange for at forhandle om prisen, når du køber souvenirs i PeruHvis du er glad for at shoppe og foretrækker at betale en fair pris, så vær ikke bange for at prutte om prisen. Peru er nemlig en ”prisprutternation” – det ord opfandt jeg lige. Med andre ord skal du altså ikke altid stille dig tilfreds med den første pris, du får, når du rejser i det gamle Inkaland. Dette gælder især for markeder og diverse boder i turistede områder. Det samme gælder for taxier og motortaxier (dog ikke busser), hvor de fleste chauffører vil give dig en forhøjet pris til at starte med. Udenlandske turister er nemlig hovedmål for forhøjede priser. Derfor: spørg altid om prisen til at starte med, og vær forberedt på at prutte den en vis grad ned.

9. Rejs ikke kun til Machu Picchu

Mange kommer til Peru udelukkende for at besøge Machu Picchu – og det er der som sådan ikke noget i vejen med. Men har du tid, så sørg for også at besøge andre steder end ’bare’ Cusco og Machu Picchu. Peru har nemlig meget mere end det at byde på! Rejs for eksempel til en by ved kysten og rejs ind i Amazonas junglen for at se noget, der er helt anderledes end det, man finder i Andesbjergene. Hver af Perus tre geografiske regioner (kysten, højlandet og junglen) besidder sin helt egen unikke karakter og kultur.
Glem heller ikke at Perus hovedstad Lima også er et besøg værd. Byen har muligvis ikke det bedste rygte, men faktisk findes der masser i Lima, der er værd at opleve!

10. Tag ikke billeder uden først at spørge

Kan du se det for dig? Det perfekte billede ”går lige for næsen af dig”: hende den peruvianske kvinde i sin traditionelle klædedragt, bærende på sit barn i et smukt farverigt tørklæde på ryggen. Du skynder dig at hive kameraet frem og tager et billede, inden det er for sent.

Spørg før du fotograferer folk på gaden

Men don’t! Det er ikke bare dårlig stil at fotografere andre mennesker sådan uden videre, det kan også skabe en større scene med højtråbende krav om at du punger ud.

SPØRG altid på forhånd, før du tager billeder af enkeltpersoner eller grupper af personer.
Vær også forsigtig med at fotografere politi- og militærfolk, såvel som deres bygninger og områder. Ligeledes i kirker bør du holde dig lidt tilbage. Find altid ud af om det er tilladt at tage billeder, og vis altid respekt overfor de bedende i en kirke (og glem for øvrigt heller ikke at tage hatten af ved indgangen).

11. Glem ikke de basale sikkerhedsråd

Disse basale sikkerhedsråd vil – hvis du følger dem – være til god hjælp i Peru. At ignorere dem betyder dog ikke død og ødelæggelse, men, det vil helt sikkert øge din chancer for at noget uhensigtsmæssigt finder sted – om det er lille ubetydeligt lommetyveri eller noget mere alvorligt.
Disse to råd vil dog hjælpe dig godt på vej til at undgå uønskede situationer under din rejse i Peru: 1) Vær ikke for hurtig til at stole på andre, især ikke fremmede, du lige har mødt, og 2) ignorér aldrig din mavefornemmelse.

12. Gå ikke altid efter den billigste rejse

Mange foretrækker at rejse på egen hånd og selv besøge diverse steder og højdepunkter.Overvej at booke en guide for at få mest ud af dit besøg
Dog kan det ofte betale sig at booke arrangerede ture eller måske ligefrem en pakkerejse gennem et rejsebureau, hvor både overnatning, transport og en guide er en del af prisen. Det kan give en meget mere berigende oplevelse, hvor du ofte oplever meget mere, end du ville have gjort, hvis du var rejst af sted på egen hånd.
Og her bør du ikke nødvendigvis kun gå efter den billigste pris. En god tur, med en god guide og høj service vil normalt give dig en meget bedre oplevelse af et sted og give dig så meget mere for pengene.

Når du sammenligner rejser, så kig altså ikke kun på prisen, men også på hvad pakken indeholder og hvor meget du får for pengene.
Du vil se, at hvis du ofrer bare lidt ekstra i prisen, vil du få så meget mere valuta for pengene – hvilket i sidste ende betyder en bedre og mere mindeværdig rejse.

***

Skal du rejse til Peru? Overvej en pakkerejse med (næsten) alt inkluderet

Leder du efter en rundrejse til Peru, hvor du får virkelig meget for pengene – både med hensyn til hvad rejsen inkluderer, men også hvad angår serviceniveauet – så tag et kig på Kondor Rejsers udvalg af rundrejser her.

Både grupperejser og individuelle rejser

Kondor Rejser tilbyder både grupperejser med dansk rejseleder og individuelle og skræddersyede pakkerejser til Peru, hvor du rejser rundt selv, men vi er med hele vejen og sørger for alt det praktiske, så du bare skal koncentrere dig om at nyde rejsen!

Book et gratis informationsmøde

Husk også at du helt gratis og uforpligtende kan booke et informationsmøde med os. Til mødet, der finder sted på et tidspunkt, der passer dig, kan du høre meget mere om den rejse, du har tankerne, og stille alle de spørgsmål, du måtte have.
Fik jeg nævnt, at det er gratis? 😉

Læs mere og book dit møde her.

Vi er selvfølgelig også til at fange på mail. Skriv til os eller ring på telefon +45 50540204 (mandag til fredag kl. 9.00-14.00).

Boris Sigga Kondor Rejser
Boris Rojas og Sigga Hansen – det er os, der står bag Kondor Rejser 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *