Kontakt: +45 50540204

Hvorfor er der så store forskelle på priserne på ture på Inkastien rejsebureauerne imellem? Hvilke overvejelser bør jeg gøre mig, når jeg søger tilbud og priser?
Læs her om hvorfor det billigste tilbud måske ikke er det bedste.

Inkastien til Machu Picchu
Udsigt over Machu Picchu

Machu Picchu er et af Verdens Syv nye Vidundere og Perus absolut største turistattraktion. De sidste par år har mere end 1 million turister årligt besøgt den gamle Inkaby.
Mange kommer med toget fra Cusco, enten samme dag som de besøger Machu Picchu, eller overnatter i Aguas Calientes, så de kan være på den gamle citadel allerede fra dørene bliver åbnet ved daggry. Og så er der dem, der vælger at udvide oplevelsen og så at sige gå i Inkaernes fodspor ved at gå Inkastien.

Inkastien, den klassiske på 4 dage, er en af verdens smukkeste vandreruter, og nok også den mest kendte. På de fire dage Inkastien tager at gå, bevæger man sig igennem et fantastisk landskab af forskellige klimazoner; fra startpunktet ved Piscacucho (Km. 82) på den tørre Andesslette, over høje bjergpas til subtropisk regnskov, hvor vi finder turens mål, Inkaernes Glemte By, Machu Picchu.

Det er i sandhed en drømmerejse og mange beslutter hvert år at udfordre sig selv ved at gå den 43 km lange Inkasti og få sig en rejse for livet.

Hvor skal jeg bestille?

Første skridt er at bestille plads via et rejsebureau. Efter at de peruvianske myndigheder med bevarelsen af området omkring Inkastien og Machu Picchu som mål har indført en række begrænsninger og krav, er det ikke længere muligt at vandre Inkastien på egen hånd. Alle er nødt til at være ledsaget af en guide specielt certificeret til Inkastien.

Når man starter sin research efter den bedste rejsearrangør, opdager man hurtigt, at priserne varierer meget: fra 350 USD (ca. 2.500 kr.) til mere end 1.000 USD (ca. 7.100 kr.). Men hvad ligger der i de kæmpe prisforskelle, spørger du måske dig selv. Er kvalitet og service lige proportionelt med prisen? Er jeg sikret en bedre oplevelse jo mere jeg betaler? Eller skal jeg bare gå efter det billigste tilbud, jeg kan finde?

Før vi forsøger at svare på dét spørgsmål, ser vi lige nærmere på nogle af bestemmelserne, som de peruvianske myndigheder har pålagt alle rejsearrangører, der sælger ture på Inkastien.

Regler og bestemmelser for Inkastien

Guide introducerer Inkastien
En guide giver en overordnet introduktion til Inkastien før turens start.

En af de vigtigste reguleringer på Inkastien er adgangsbegrænsningen. Per dag tillades der ikke adgang for mere end 500 personer. Af disse 500 personer er endda også inkluderet guider, bærere og kokke, dvs. at der reelt ikke tillades adgang for mere end omkring 200 turister dagligt. Guiderne skal være certificeret, og der er også regler for, hvor mange kilo hver bærer må bære (maks. 20 kg). Reglerne bliver strengt håndhævet ved checkpoints på Inkastien.

Varierende priser

Hvori ligger så prisforskellen mellem rejsebureauerne? Hvis vi tager udgangspunkt i de priser der kun omfatter selve Inkastien og Machu Picchu og altså ikke andre udflugter eller tilkøb, så vil der i de forskellige rejsebureauers priser være nogle faste priser, dvs. nogle udgifter, som vil være præcis de samme fra rejsebureau til rejsebureau. Det gælder f.eks. adgangsbilletten til Inkastien. Prisen fastsættes af myndighederne, og rejsebureauerne kan hverken gøre fra eller til i den forbindelse. Også udgifter til en standard forplejning vil heller ikke variere det store fra bureau til bureau. Guiderne bliver også betalt et fastsat minimum.

Hvori ligger prisforskellen så? Jo, for det første har gruppens størrelse en vis betydning for prisen per person. Er man kun to personer vil prisen pr. person være dyrere, end hvis man rejste i en gruppe på 16 personer, der er det maksimalt tilladte.

Bærere med oppakning på Inkastien
Nogle unge bærere står i kø ved Inkastiens første checkpoint. Det checkes om de har den nødvendige entrebillet og deres oppakning vejes. Hver bærer må højst bære 20 kg.

For det andet – og den nok vigtigste faktor for hvordan nogle rejsebureauer kan tilbyde markant lavere priser på ture til Inkastien end andre bureauer – er aflønningen af bærerne.
Den eneste knap rejsebureauerne for alvor kan skrue på, hvis de vil presse priserne, er nemlig ved at sænke lønniveauet for bærerne til – ja, lad os bare kalde en spade for en spade – et uacceptabelt lavt niveau.
Nogle rejsebureauer skal efter sigende betale så lidt som 30 USD pr. bærer per tur. Deler man det beløb i tre (antallet af dage bærerne arbejder), så bliver det omkring 70 kr. om dagen i løn pr. bærer. Denne aflønning er ganske urimelig – ikke mindst når man tager i betragtning det krævende arbejde, de udfører.

Hvad bør Inkastien koste mig?

Hvor meget bør en tur på Inkastien så koste? Hvad er mindsteprisen, hvis jeg gerne vil rejse med et bureau, der betaler sine bærere en fair løn?

Prisen på en tur kommer selvfølgelig an på størrelsen af den gruppe man rejser med. Rejser man i en stor gruppe, kan man ikke betale mindre end 650 USD, og er man kun 2 personer vil prisen være minimum 850 USD. Alle priser lavere end det vil umuligt tillade rejsebureauerne at dække udgifterne i forbindelse med afholdelse af rejsen – medmindre aflønningen af bærerne bliver presset i bund.
Om det enkelte rejsebureau betaler deres bærere ordentligt, er desværre ikke muligt at vide. Af mangel på bedre må man derfor bruge turens pris som indikator.

Bæredygtige lønforhold – også mit ansvar?

Du spørger måske dig selv, hvorfor det er dit problem, hvor meget bærerne bliver betalt. Når de accepterer jobbet, accepterer de vel også arbejdsforholdene, herunder aflønningen, kan man argumentere. Både ja og nej. Nogle bærere kommer fra små, fattige landsbyer, hvor der ikke er mange muligheder for at finde arbejde, og tvunget af omstændighederne kan en bærer måske føle sig nødsaget til at acceptere nogle arbejdsvilkår, der burde være bedre.

Inkastiens højeste pas Warmi Wanuska
På andendagen ved Inkastiens højeste bjergpas, Warmi Wanuska (4.200 m.)

Det er derfor at vi som forbrugere er nødt til at tage vores del af ansvaret for hvilke forhold vores bærere arbejder under. Ved at købe en rejse gennem et rejsebureau, der lægger vægt på at tilbyde fair arbejdsforhold og en rimelig løn til sine ansatte, er vi med til at støtte bæredygtige arbejdsforhold for de mennesker, der arbejder for at give os en god og uforglemmelig rejse på Inkastien.

Der er som sagt ingen måde vi med garanti kan vide, at det rejsebureau vi rejser med lægger vægt på rimelige arbejdsforhold. Men forsøg at vælge din rejsearrangør med omhu, og vær kritisk i forhold til de priser du støder på. Er priserne meget lave, er det sandsynligvis en indikator på, at du bør søge videre.
Kun på dén måde gør du dit for at sikre at alle får en god tur på Inkastien – også bærerne.