info@kondorrejser.dk
Kondor Rejser

9 ting du absolut må vide før dit Machu Picchu trek

Hvad er den værste fejl, du kan begå, før du starter dit Machu Picchu trek? Jeg vil ikke sige mange, men nogle begår en dum fejl, som let kan undgås, men som betyder alfa-omega for din rejseoplevelse. Læs vores 9 tips, og vær blandt dem, der starter vandreturen til den Glemte Inkastad klædt på til udfordringen og klar til uforglemmelige eventyr i vandrestøvler.

 

Dumme fejl kan undgås før dit Machu Picchu Trek

 

Planlægger du at vandre Inkastien – eller en anden vandretur i Peru? Fedt! Peru – og måske især Andesbjergene – besidder uendelige muligheder for vandreentusiasten – lige gyldigt, om du er en garvet vandrer, eller om det er første gang, du skal ud på sådan en tur.

Selv om de fleste vandreture i Peru ikke er svære som sådan – de er hverken tekniske eller meget stejle, så er det alligevel vigtigt at være ordentligt forberedt.

Men fortvivl ej! Vi har udarbejdet denne checkliste over 9 ting, du skal vide, før du begiver dig ud på dit Machu Picchu trek. Følger du disse 9 tips, har du allerede taget det første store skridt i retning mod en god og mindeværdig vandreferie.

Lad os se at komme i gang:

1.Kom i bedre form

 Første punkt på checklisten handler om din form. Det er der et par forskellige måder, du kan gøre det på.

  • Styrk din udholdenhed: Træner du i et fitnesscenter, er det en god idé at få din træner til at udarbejde et program til dig, der styrker din udholdenhed og som har fokus på at træne dine ben.
  • Træn dine ben: Gå også ture! Løb! Sådan rigtigt, udenfor. Og gerne i naturen, hvor underlaget er ujævnt. Løbebåndet kan slet ikke hamle op med det at komme udenfor og træne de bevægelser, du får brug for på dit trek. Gå dine sko til, bliv fortrolig med dit udstyr. Væn dig til at gå med din rygsæk og, hvis du bruger det, vandrestave.

Når det er sagt, så behøver du altså ikke at være en total Kipketer (det er jo ikke Himalaya, vi snakker om). Men hvis du har formået at løbetræne bare lidt for at forbedre din form, vil din vandretur blive meget nemmere og mere behagelig.

Vandrestøvler på Inkastien2. Vandrestøvler er ikke et must

Rigtige vandrestøvler med stive såler eller vandresko er super gode at gå med på dit Machu Picchu trek, men det er absolut ikk

e et must. Et par gode løbesko med skridsikre såler kan også sagtens gøre det. Medbring desuden et par lette, behagelige sko, som du bruge i lejren efter en hel dags vandring.

Book din rejse til Inkastien nu, og undgå udsolgte datoer.

3. Højden: den måske vigtigste faktor

Inkastien er ikke som sådan svær at vandre. Men… den ligger oppe i Andesbjergene, så højden er en faktor, der spiller ind, hvis du skal gå Inkastien eller et andet trek til Machu Picchu.

Vores krop er heldigvis så fantastisk, at den tilpasser sig højden. Den akklimatiserer. I takt med at luftens iltniveau bliver lavere, øges dannelsen af røde blodlegemer i din krop, så kroppen bedre kan optage og fordele ilten.

Men! Det kan den ikke gøre fra det ene øjeblik til det andet. Det har den brug for et par dage til.

Tilbring nogle dage i Cusco før dit trek

Derfor – sørg for at planlægge din rejse, så du har tilbragt mindst 2-3 dage i Cusco og/eller i Den Hellige Dal, før du begiver dig ud på Inkastien eller en anden vandrerute til Machu Picchu.

Det er faktisk på dette punkt, at nogle begår en dum fejl… sandsynligvis, fordi de ikke ved bedre. Men ikke desto mindre er det en dum fejl.

Vandring på Inkastien er fysisk krævende, så det er alfa-omega, at du er akklimatiseret til højden, før du starter dit trek.
Begå ikke den dumme fejl at rejse direkte fra Lima (ved havoverfladen) til Machu Picchu – og altså springe den super vigtige akklimatisering over.

Det er denne fejl, som muligvis er den største fejl, man kan begå før sit Machu Picchu trek (som jeg henviste til i indledningen). Sørg for at planlægge din rejse, så du er blandt dem, der er fuldstændig akklimatiseret til højden og klar til 2, 4 eller 5 dage på Inkastien eller en anden vandrerute i Peru.

Spis let og få nok søvn

Tænk også over, hvad du spiser og drikker. Spis let de første dage i højden og få især masser af kulhydrater. Drik masser af vand, og undgå alkohol og tobak. Sørg også for at tage den nogenlunde med ro og få sovet ordentligt i dagene op til.

Højdesyge

Selvom du gør alt, hvad du kan for at forebygge det, kan du ikke gardere dig 100 % mod højdesyge. Højdesyge kan ramme alle og er ikke betinget af hverken fysisk kondition eller alder.

Symptomer på højdesyge er:

  • Hovedpine
  • Svimmelhed
  • Utilpashed
  • Kvalme og opkast
  • Hjertebanken
  • Åndenød
  • Søvnproblemer

Giv din guide besked med det samme, hvis du mistænker at du lider af højdesyge.

Ofte hjælper det med ekstra ilt. Vi har altid en iltflaske med på Inkastien og vores andre Machu Picchu treks. Vil du gerne have din egen iltflaske, så sælger apotekerne en lille bærbar iltflaske med 250 shots ilt i.

Medicin mod højdesyge (Diamox) kan også være en mulighed. Endda præventivt, eventuelt. Men vi anbefaler på det kraftigste, at du inden afrejsen til Peru, forhører dig hos din egen læge, om kan tage højdesygemedicin.

Højdesygepiller kaldes ”Sorojchi pills” i Peru (udtales ”så rå tji” pills), og de kan købes billigt på apotekerne. 

4. Medbring en pandelampe

Dette er et af vores bedste insidertips, hvad angår pakkelisten: Medbring en pandelampe. Du vil blive virkelig glad for at have sådan en med dig, når du skal ud og lette dig efter mørkets frembrud under din vandretur. Også den sidste morgen på Inkastien, hvor du står op ved 4-tiden om morgenen i bælgragende mørke, så du kan ankomme til Machu Picchu, når dagens første solstråler rammer den gamle Inkaruin! Der vil du takke dig selv for at have husket pandelampen!

Læs også vores 7 gode tips til vandring på Inkastien.

5. Nogle ture er bedre end andre

Mange rejsebureauer, både danske og lokale, tilbyder ture på Inkastien. Men kvaliteten varierer meget.

Det kan være fristende at gå efter det billigste tilbud, men som med så meget andet får man, hvad man betaler for. De billige ture betyder ofte store grupper og middelmådig kvalitet af udstyr. (Og meget ofte meget ringe aflønning af bærerne!)

Andre bureauer tilbyder en mere luksuriøs og behagelig oplevelse med større telte, bedre mad og bedre kvalitet udstyr.

Hos Kondor Rejser går vi meget op i oplevelsen som helhed. Vi vil gerne give vores kunder den bedst mulige oplevelse, og derfor har vi valgt at tilbyde Inkastien i mindre grupper og kun bruge det bedste udstyr.

Vores kunder kan glæde sig til: 2 personers telte med god plads (fordi teltene egentlig er til 3 personer), behagelig luftmadras, hovedpuder med betræk, varme soveposer med indvendigt betræk, toilettelt med bærbart kemisk toilet med ”træk og slip” (tro mig, det er et velkomment gode, hvis man har oplevet de offentlige toiletter på stien!), varmt vand hver morgen bragt lige til ”døren” til at vaske ansigtet med og lækre, varierede måltider.

Ret gode forhold for en vandreferie i telt, hvis jeg selv skal sige det!

Det er altså ikke lige meget hvilket bureau, man vælger til at organisere ens Inkasti-tur. Det kan godt betale sig at lave lidt research først og sammenligne forskellige bureauer og hvad det egentlig er, man får.

Inkastivandrer med lille let rygsæk

6. ”Travel light”

Og så et tip, du ikke bør overhøre: Rejs let! Det vil sige: medbring kun det højst nødvendige. Du vil fortryde det, hvis du skal bære rundt på alt for meget vægt, som du alligevel ikke får brug for (jeg taler af erfaring!).

Du skal regne med maks. have 8 kg med på Inkastien. Det er ikke meget, men du vil blive overrasket over, hvor lidt du egentlig behøver på turen.

Hvis du bruger gode vandrestrømper af uld (der er selvrensende og forebygger lugt), kan 1-2 par være nok. På samme kan du nøjes med 1-2 vandre-T-shirts af merinould. De forbliver også overraskende lugtfri.

7. Du kan ikke gå Inkastien alene

Guider har været et krav på Inkastien siden 2001. Mens du godt kan hyre din egen private guide og bære dine egne ting, foretrækker de fleste at rejse med en organiseret gruppe via et af de certificerede rejsebureauer, der tilbyder ture på Inkastien.

8. Vælg den rette Inkasti-tur

Du kan nemlig gå den på 2, 4 eller 5 dage. Der findes adskillige muligheder for at vandre Inkastien (for ikke at tale om alle de alternativer Machu Picchu treks, du kan vælge imellem).

Den korte Inkasti på 2 dage

Du kan først og fremmest vælge den såkaldt Korte Inkasti på 2 dage. Du vandrer reelt kun den første dag og overnatter på hotel i Aguas Calientes og besøger så Machu Picchu på dag 2. Dette valg er ideelt, hvis du ikke har så meget tid, eller hvis du synes at 4 eller 5 dage bliver for meget.

Læs meget mere om, hvad du kan opleve på Inkastien 2 dage.

Den klassiske Inkasti på 4 dage

Du kan også vælge mellem den Klassiske Inkasti på 4 dage. Det er den mest populære tur, som de fleste vandrer. 

Vil du vide mere om Inkastien 4 dage? Så klik her!

Livsnyderens Inkasti på 5 dage

Endelig kan du også vælge 4 dages-ruten… og så bare klare den på 5 dage i stedet. Det er der en række fordele ved:

  • Du skal tilbagelægge færre kilometer per dag og kan derfor tage den mere med ro undervejs.
  • Du vandrer ikke sammen med ”alle de andre” fra 4 dages-ruten.
  • og så får du en mere autentisk oplevelse og en større følelse af at have det hele for dig selv.

Som du ser, har du altså mere end bare én mulighed for at gå Inkastien… (for ikke at glemme de alternative vandreruter til Machu Picchu som Lares Trek, Salkantay Trek, Inca Jungle og Huchuy Qosqo 3 dage.

9. Du skal booke i rigtig god tid

Inkastien bliver mere og mere populær for hvert år, selvom de peruvianske myndigheder heldigvis begrænser det antal, der kan få adgang til stien, hvilket er med til at gøre turen til en god oplevelse.

Men det betyder samtidigt, at adgangsbilletterne bliver meget hurtigt udsolgt, efter at billetsalget er åbnet (billetsalget for Inkastien 2019 åbnede i oktober 2018).

Hver billet er desuden bundet op den enkelte persons navn og skal fremgå præcist som i dit pas.
Dette betyder, at billetterne ikke kan videregives til andre og at de skal bookes i rigtig god tid. Det er en vigtig ting at holde sig  for øje, hvis du gerne vil vandre Inkastien!

Solnedgang over Machu Picchu

Værsgo»!

Det var vores checkliste over de 9 ting, du skal huske, før du begiver dig af sted på dit Machu Picchu trek.

Jeg håber, at du er blevet inspireret og føler dig bedre klædt på til de nødvendige forberedelser, inden du trækker i vandrestøvlerne.

Er du godt forberedt hjemmefra, er chancen for at du får dén fantastiske vandretur, du drømmer om meget større! Og som du har set, er det slet ikke så svært.

Nu er det op til dig!… Hvilket Machu Picchu trek skal du på… og hvornår?

 

About the Author
Sigga Hansen er den ene af Kondor Rejsers to ejere og forfatter til alle de tekster, du finder på hjemmesiden og på Kondor Rejsers sider på diverse sociale medier. Med sine blogopslag håber Sigga, at DU vil lære mere om Peru og blive inspireret til SELV at komme i gang med arrangere DIN HELT EGEN uforglemmelige rejse til Inkaernes gamle rige! Vi ses på bloggen, på Facebook, og måske endda "in real life" på vores adresse i Valby! :)

Leave a Reply

*