Kontakt: +45 50540204

Klima og vejr – information for rejser til Peru

Oversigt

Klimaet i Peru er utrolig varieret, fra det tørre tempererede ørkenklima langs Stillehavskysten til et variabelt tropisk klima i bjergene. Variationen i højde og placering i de forskellige regioner og områder skaber et utroligt antal forskellige mikroklimaer og nedbørsmængden varierer meget fra sted til sted.
I nogle zoner, som f.eks. i Den Hvide Bjergkæde (”La Cordillera Blanca”) (op til 6.768 m.) finder vi verdens højeste tropiske bjergkæde, dog er den opkaldt efter sine snedækkede og frysende bjergtinder. På bjergtoppene er temperaturerne iskolde, mens vi andre steder i Peru, som i Amazonas regnskov, der ligger godt beskyttet mod kystens vinde på den østlige side af Andesbjergene, finder et markant anderledes klima med konstant milde temperaturer og høj luftfugtighed.

Denne store forskellighed i vejrtyper og klimaer er bestemt en del af charmen ved at rejse i Peru, for på relativt få dage kan du opleve meget forskellig natur.
Naturen er nemlig helt anderledes på toppen af Andesbjergenes højslette end dybt inde i Amazonas’ frodige regnskov, og på samme måde kan du ikke undgå at blive bjergtaget af Inkaernes Hellige Dal og den natur, man møder her, eller af Nazca-ørkenens tørre og golde klima, hjem til de mystiske gamle Nazca-linjer.

Perus nordlige kyst

Klimaet ved Perus nordlige kyst

Kystregionerne i nord, herunder Tumbes og Piura, oplever noget nedbør fra januar til maj, selvom det ikke er meget. I gennemsnit falder der omkring 50-100 mm. om året i regionen. Dog falder der mere regn aller nordligst, omkring Tumbes.

Det verdenskendte klimafænomen, El Niño, er en uregelmæssig opvarmning af Stillehavet, hvilket påvirker klimaet i området og i kystområderne, også længere sydpå. Fordi El Niño bringer varmere vejr, udvikler det sig ofte til kraftigt regnfald i de år, hvor El Niño finder sted (El Niño finder sted hvert 2.-7- år, men i gennemsnit hvert femte år).
I år med en særligt stærk El Niño, som f.eks. i 1983 og i 1998, forandres klimaet i området fuldstændigt. I månederne fra januar til maj, og nogle gange helt fra december til juni, omdanner El Niño regionen til en tropisk, varm og fugtig region med regelmæssige oversvømmelser og monsunagtige regnfald, især længst mod nord. Dette medfører blandt andet farlige mudderskred.

Ud for Perus nordlige kyst er havet en anelse varmere, og i februar og marts ligger temperaturen på omkring 25 °C, mens temperaturen falder til omkring 21 °C i perioden fra august til oktober.

Disse konstante høje temperaturer året rundt gør kysten i det nordlige Peru til et populært ferieområde for både peruvianerne og for turister.

Perus centrale og sydlige kyst

Klimaet ved Perus centrale og sydlige kyst

Denne region, hvor populære turistmål som Nazca og Paracas og Ballestas-øerne ligger, har et tørt og regnfattigt subtropisk klima med tydeligt afgrænsede årstider med høje temperaturer om sommeren og mere tempererede temperaturer om vinteren.

I de centrale og sydlige kystområder ligger temperaturerne mellem 8 og 30 °C, og nedbørsmængden er meget begrænset (150 mm årligt). Sommerperioden er karakteriseret af varme, en vis luftfugtighed og solskin. Der falder kun meget lidt eller slet ingen regn om sommeren.

Om vinteren derimod er vejret overskyet, det er køligt og fugtigt, hvilket giver nogle lavere dagstemperaturer. Områderne helt ud til Stillehavet oplever en såkaldt ‘regntid’ fra slutningen af maj til midten af oktober, hvor der falder nedbør om natten og om morgenen, men i form af støvregn.

Den verdenskendte Nazca-region, der huser de mystiske Nazca-linjer, udgøres af et regnfattigt og tørt ørkenområde, beliggende omkring 500 meter over havets overflade, og desuden halvejs mellem kysten og Andesbjergene.
I dette område vil du opleve relativt lune eller høje temperaturer i dagtimerne.

Arequipa

Klimaet i Arequipa

Arequipa ligger mere eller mindre på foden af Andesbjergene (ikke for foden, men foden af Andesbjergene, med sin beliggenhed på 2.335 meter over havets overflade), og med Perus kystlige ørkenområder grænsende op mod sydvest.

Klimaet i Arequipa er derfor både varmt og koldt, tørt og regnfattigt, og byen nyder godt af masser af sol og med dagstemperaturer, der kun sjældent falder under 20 °C.

På den anden side falder temperaturen brat efter solnedgang, særligt i juni, juli og august, hvor aftentemperaturerne ligger omkring de 10 °C, hvilket højden taget i betragtning  kan føles temmelig køligt. Der falder ikke så meget regn i Arequipa.

På grund af de kølige aftener og nætter er det derfor vigtigt at huske passende tøj og overtøj, når du pakker din kuffert.
Dette med de kølige temperaturer bliver for øvrigt kun mere udpræget jo højere op i Andesbjergene, du bevæger dig.

 

Colca Canyon

Klimaet i Colca Canyon

Colca Canyon har to tydeligt afgrænsede årstider, vinter og sommer.

Vinteren ligger fra december til april og er karakteriseret af byger, op til 400 mm i perioden. I januar og februar er det ofte tåget, særligt ved dagsgry og i skumringstiden.

Sommerperioden i Colca Canyon ligger fra maj til november. I denne periode, som vi også kan kalde tørtiden, regner det næsten slet ikke. Selvom temperaturerne normalt er relativt høje i dagtimerne, falder de til under frysepunktet om natten.

Hvis bare man tager sig sine forholdsregler med hensyn til påklædningen, kan man trygt besøge Colca Canyon på et hvilket som helst tidspunkt på året.

Puno og på Titicaca-søen

Klimaet i Puno og på Titicaca-søen

Klimaet på Titicaca-søen er alpint, takket være sine beliggenhed så højt oppe på Andesbjergenes højslette (3.812 m). Ud over højdesyge skal man på disse højder være opmærksom på de kølige temperaturer.

Vejret på Titicaca-søen og i Puno er køligt eller koldt det meste af året. Puno er den koldeste af de største byer i Peru med en årlig gennemsnitstemperatur på 7 °C og med en årlig nedbørsmængde på 610 mm. Vejret er normalt varmere i dagtimerne, men det bliver koldt om aftenen og om natten.

Under tørtiden (maj til november) er gennemsnitstemperaturen på 14 °C, med en maks. temperatur i dagtimerne på 20 °C og en minimumstemperatur om natten på 4°C, her i perioden fra juni til midten af august.
Solen er oppe 10 timer i døgnet de første måneder af tørtiden, og tåge er ikke normalt i denne periode. Der er kun meget lidt nedbør, 3 mm regn om dagen i gennemsnit.

Regntiden (december til marts) er karakteriseret af en gennemsnitstemperatur på 16 °C, hvor man i dagtimerne kan opleve op til 23 °C og ned til 9 °C. I denne periode er solen oppe 7-9 timer i døgnet og man kan i januar og februar opleve tågede dage.

Titicaca-søen kan besøges hele året rundt, men vi anbefaler dog at komme i tørtiden, fra april til december, hvor vejret viser sig fra sin bedste side.

Cusco

Vejret i Cusco

Cusco, Arequipa og Den Hellige Dal ligger i Andesbjergene, hvor vejret generelt er tørt og tempereret, dog med kølige nætter. I bjergene taler man om to årstider: Tørtiden, der varer fra april til oktober, og hvor solen skinner meget og med middeltemperaturer på 5-22 grader. Regntiden varer fra november til marts og man oplever temperaturer på 5-25 grader. Frost og hagl er almindeligt, hvorimod sne er meget usandsynligt.
I Puno, der ligger på højsletten, 3.822 meter over havets overflade, ligger temperaturerne mellem 2-18 grader. Vejret er altså koldt, især om natten.

Amazon Junglen - Tambopata

Vejret i Amazonas junglen

Amazonas junglen er karakteriseret af varmt vejr og meget nedbør, bortset fra i de sydlige områder, hvor vintrene er kolde og hvor nedbøren er sæsonbetonet. Tørtiden går fra april til oktober, og det er her at sandsynligheden for tørvejr er størst.