Kondor Rejser
Kondor Rejser

Vi indrømmer gerne, at vi er begejstrede for fodbold, men det peruvianske køkken? Det slår alt! Ceviche, ris med fisk og skaldyr, kartofler a la huancaína … det er alle retter som helt sikkert også vil få din mund til at løbe i vand!

Faktisk er Peru noget af et kulinarisk paradis, hvis vi selv skal sige det! Men det er ikke kun os, der helt vilde med det peruvianske køkken: Hele ni gange har World Travel Awards, hvert eneste år fra 2012-2021, kåret Peru som verdens bedste kulinariske destination! I turismens verden svarer den pris mere eller mindre til en Oscar.

Her har du 5 grunde til, hvorfor det peruvianske køkken er så fantastisk:

  1. Peru har over 5.000 forskellige retter at vælge imellem. Det siger lidt om hvilken mangfoldighed du står over for af ingredienser og smage. Det peruvianske køkken er ikke kedeligt!
  2. Høj fødevarestandard. Perus helt utrolige varietet hvad angår udvalg af frugter og grøntsager gør det til en ideel destination for kokke. Kvaliteten af madvarerne er generelt også helt i top. Dette forklarer også hvorfor maden altid smager godt, uanset om du spiser en simpel hønsesuppe eller en udsøgt gourmetmiddag.
  3. Gode ​​priser! Uanset om du køber noget mad på gaden til 5 kr., om du går ind på en lille lokal frokostrestaurant og spiser en to-retters menú til 35 kr., eller om du flotter dig og booker et bord på en dyr restaurant, så smager maden altid godt. Og dét takket være de altid gode råvarer.
  4. En nationalret? Nej mange! Med både Stillehavskyst, høje Andesbjerge og frodig regnskov og jungle er Peru et så varieret land! Og når så hver region og hver stat (der er 24 stater for at være helt præcis) har sine helt egne, typiske retter, så giver det dig et overflødighedshorn af smage og teksturer i maden at udforske.
  5. Hemmeligheden bag det peruvianske køkken er fusionskøkkenet. Peru er en smeltedigel af folk og kulturer; oprindelige kulturer, spanske erobrere, afrikanske slaver, immigranter fra asien, etc. Alle disse forskellige kulturer og køkkener bringer alle noget forskelligt som i kombination giver os noget helt unikt, som Peru kan kalde sit eget.

Uanset hvad: Hvis du kommer til Peru, må du under ingen omstændigheder tage hjem igen uden at have prøvet nedenstående retter!

Ceviche

Den absolutte klassiker i det peruvianske køkken – og som af mange endog anses for at være landets nationalret – er ceviche. Denne ret er frisk og virker øjeblikkeligt opkvikkende. Perfekt til en varm sommerdag ved kysten! Mange peruvianere holder også af at spise ceviche om morgenen som kur mod tømmermænd!

Næsten alle restauranter i Lima serverer den, oftest som en forret. Retten indeholder frisk fisk, normalt tunge, som råmarineres i limesaft i få minutter.

Der tilføjes rødløg og chilipeber i tynde strimler, og retten serveres med et par skiver kogt sød kartoffel og majskerner.

Lomo Saltado

Lomo saltado er endnu en typisk – og meget afholdt – peruviansk ret. Den består af strimler af oksemørbrad, som bliver lynstegt i en wok, sammen med masser af sojasovs, tomat i både, orange peberfrugt, rødløg, hakket chili, hvide ris og pommes frites.

Retten er ikke kun en fantastisk smagsoplevelse, men også ren øjeguf. Mange restauranter landet over har den på deres menukort.

Aji de Gallina

Gul chili (som ikke er stærk!) spiller hovedrollen i denne kreolske ret, som består af en dejlig tyk og cremet sauce med kyllingestrimler. Den serveres typisk med hvide ris, kartoffelbåde, kogte æg og sorte oliven, men mange restauranter har udviklet andre, kreative måder at præsentere retten på.

Anticucho

I Peru kan man få anticuchos på restauranter men også på gaden, hvor lokale står og steger dem og sælger dem for de forbipasserende som et hurtigt måltid. Faktisk er anticuchos så populære, at retten har fået sin egen mærkedag, der fejres den 17. oktober.

Hovedingrediensen i denne typiske ret er normalt oksehjerte, som bliver krydret med en blanding af chili ají panca, spidskommen, oregano, knust hvidløg, eddike og peber. Kødstykkerne dyppes i dressingen og sættes derefter på spyd og grilles.

Causa Rellena

Denne meget populære ret er lavet af mosede gule kartofler, som tilføjer en unik, lysende farve til dens kulinariske udtryk. Kartoflerne bliver ved hjælp af et stålrør arrangeret i lag og derefter toppet med oliven, kogte æg, fisk og avocado. En smuk ret og altid et hit!

Pollo a la brasa

Når det peruvianske fodboldhold vinder en vigtig kamp, ​​stiger antallet af bestillinger af denne ret med 12 %. Pollo a la Brasa er en meget populær ret og består af kylling, der bliver tilberedt i et automatiseret kulgrill-system, som sikrer en dejlig jævn tilberedning. Retten serveres med forskellige salater og pommes frites og spreder glæde til sidste bid!

Nå, fik vi mundvandet til at løbe med vores beskrivelser af nogle af Perus allermest populære retter?

 

I hvert fald: Buen provecho! ( = Bon appetit!)

 

Hvilken ret synes du lød bedst? Skriv det i kommentarerne nedenfor!